Welke opleiding kies je om ondernemer te worden? (2023)

een vraagje vooraf: WAAROM wil JE UBERHAUPT ONDERNEMEr worden?

Geld verdienen? Vrijheid? Genieten van daadwerkelijk iets creëren? Omdat je het van huis uit hebt meegekregen? De wereld iets mooier maken met jouw geweldige idee? Redenen genoeg om de stoute schoenen aan te trekken en op reis te gaan in ondernemersland. Je eigen bedrijf opbouwen, levert je namelijk een schat aan ervaringen op. Ervaringen waar je straks waarschijnlijk profijt van hebt. Al is het maar omdat de kans groot is dat jij straks net als ondertussen ruim 1 miljoen ZZP-ers (ondernemers dus) je eigen broek moet ophouden.

opleiding ondernemen? kun je ondernemen eigenlijk wel leren?

Dit is een veelgestelde vraag. Kun je een professionele tennisser worden? Nee, niet zomaar. Natuurlijk heb je daar talent voor nodig. Maar sportieve mensen die uren per dag aan hun fore- en backhand schaven, komen wel een heel eind. Ditzelfde geldt voor ondernemen. Ergens moet je natuurlijk ondernemend, besluitvaardig en gedreven zijn. Daarnaast heb je lef, motivatie en inspiratie nodig om te beginnen. Die eigenschappen moeten al een beetje in je zitten, maar die kun je ook verder uitbouwen.

Tip: doe de ondernemerstest op Jobpersonality om te kijken of je al wat ondernemersvaardigheden in huis hebt

(Video) Wat mag je van een boekhouder verwachten?

Welke opleiding kies je om ondernemer te worden? (1)

Terug naar de hoofdvraag: wat zijn goede studies om ondernemer te worden?

Ondernemen is voor veel jongvolwassenen een aantrekkelijk toekomstperspectief. Wie verlekkert zich niet aan wat Elon Musk met Tesla bereikt, het geld dat Jeff Bezos met Amazon verdient en de eeuwige ‘glimlach’ van Pieter Zwart van CoolBlue. Overigens heeft Pieter Zwart zijn studie Bedrijfskunde in Rotterdam nooit afgemaakt. Nog een paar voorbeelden:

  • Vlogger en internetondernemer Dylan Haegens volgde de Mbo-opleiding Artiest en Cultureel Ondernemer
  • DJ Armin van Buuren is een afgestudeerde jurist
  • Mick van der Valk was 20 jaar toen hij eigenaar werd van Hotel Van der Valk Apeldoorn. Hij doorliep de ‘Valkschool’.
  • Marcel Pieters van Bakkerij Pieters heeft de bakkersopleiding afgerond.

Ofwel, er leiden heel veel wegen naar het opzetten van je eigen onderneming of het overnemen van een bedrijf. Wat betreft dit laatste: er zijn zo’n 270.000 familiebedrijven in Nederland. En lang niet allemaal grote Van der Valk-concerns. Sterker, de meeste familiebedrijven zitten in het MKB. Veel kinderen van deze ondernemers krijgen het ondernemerschap met de paplepel ingegoten.

overzichten van ondernemersopleidingen

Omdat ondernemer worden steeds populairder is, bieden bijna alle hogescholen wel een of meerdere ondernemersopleidingen aan. Meestal kan dat zowel in de voltijd- als deeltijdvariant. Bovendien bieden de meeste hogescholen deze opleidingen vaak ook als tweejarige Associate Degree aan. Op Studiekeuzemaken.nl zie je mooie overzichten van deze opleidingen. Denk hierbij aan:

(Video) Je gaat volgend jaar studeren... maar weet nog niet wat

* Bij particuliere opleidingen zijn geen of aangepaste studiefinancieringsmogelijkheden. Check de verschillen op deze pagina van studiekeuzeadvies.

Welke opleiding kies je om ondernemer te worden? (2)

2 special tips: Team Academy en EuroCollege, hbo-gecertificeerde ondernemersopleidingen

Als je behoorlijk zeker bent van het ondernemerschap, maar daar nog wel een HBO-diploma in wilt behalen, dan hebben we een 2 tips voor je:

  • Team Academy: dit is een gave 4-jarig opleiding waar je leert door te doen. En ‘doen’ staat hier echt voor ‘je eigen onderneming starten’. In deze gecertificeerde opleiding werk je onder begeleiding van een een business coach in teams aan jouw bedrijf. Tijdens de opleiding ga je ieder jaar op reis naar het buitenland, kies je bedrijven waar jij van wilt leren en verdien je een deel van je investering meteen terug in je eigen onderneming.
    Download brochure Team Academie.
  • EuroCollege: deze school gaat verder dan alleen lessen. Bij EuroCollege kom je niet alleen voor een diploma, maar zeker ook om jezelf verder te ontwikkelen. Tijdens je studie focus jij je op discipline, mentaliteit en mind-set. Je leert dat hard werken loont. De opleidingen zijn versnelde trajecten met lange dagen, pittige deadlines en persoonlijke begeleiding. Zo word je voorbereid op een succesvolle carrières. Hun motto? No pain, no gain! Tijdens deze 3-jarige studie kun je aan de slag met je onderneming en daar ook in afstuderen.

    (Video) 5 tips voor startend ondernemers - Marloes Halmans

Welke opleiding kies je om ondernemer te worden? (3)

je weet al in welke branche je wilt ondernemen

Het scheelt natuurlijk als je al weet in welk vakgebied je een bedrijf wilt starten. Je kunt je dan in dat vakgebied verdiepen. Als je ooit een eigen architectenbureau wilt hebben, dan moet je wel weten hoe je een huis ontwerpt en is een opleiding Bouwkunde noodzakelijk. Wil je een eigen winkel beginnen, kijk dan eens naar de opleidingen over retailmanagement. Voor een advocaten- of notariskantoor is de studie Rechten een must. Een hotel of restaurant? Ga naar de open dagen van de Hotelschool. Je ondernemersvaardigheden kun je vervolgens op een later moment bijspijkeren.

je hebt nog geen voorkeur voor een specifieke branche

Brede algemene opleiding

In dat geval is een brede, algemene studie een goed idee. Denk hierbij aan opleidingen als (Commerciële) Economie, (Technische) Bedrijfskunde of Bouwkunde. Maar zeker ook aan de Hotelschool. Bij al deze studies leer je hoe een bedrijf in elkaar steekt. Na afstuderen en een paar jaar werkervaring kun je je vervolgens verder bekwamen in een specifieke sector.

Op deze pagina’s van de Kamer van Koophandel krijg je een beeld van welke branches er allemaal zijn.

(Video) Samenstellen (AA) vs. Controleren (RA). Welke kies jij?

Marketingopleiding

Met alleen een goed product of een goede dienst, kom je er niet. Je moet het ook weten te verkopen. Daarvoor moet je antwoorden vinden op vragen als: Hoe ziet mijn markt eruit? Wie is mijn doelgroep? Hoe bereik ik die doelgroep on- en offline? Wie zijn mijn concurrenten? Hoe zorg ik voor een slim verdienmodel? Dit zijn allemaal marketingvragen. Bij veel algemene opleidingen krijg je wel het vak marketing, maar je kunt er ook voor kiezen om een specifieke marketingopleiding te volgen. De particuliere opleiding van The New School zet bijvoorbeeld vol in op marketing.

Welke opleiding kies je om ondernemer te worden? (4)

Omdraaien: eerst Ondernemen, dan studeren

Natuurlijk kun je eerst jarenlang studeren en er dan achter komen of het ondernemerschap wel of niet bij je past. Je kan het ook omdraaien en eerst gaan ontdekken of ondernemen iets voor jou is. Als het antwoord JA is, dan kun je daar een hele gerichte studie bij zoeken. Is het antwoord NEE, dan kun je tijdig je plannen bijsturen. Begin bijvoorbeeld met een eigen webshop, kleine popup-winkel, klusjesbedrijf of huiswerkbegeleidingsinstituutje. Je zult zien dat je al doende snel leert waar je een topper in bent en waar je jezelf nog in moet ontwikkelen.

Je kunt ook Ondernemen tijdens je studie

Onderwijsinstellingen wennen steeds meer aan ondernemende studenten. Ze denken vaak zelfs actief met je mee. Zo kun je bij verschillende opleidingen een topondernemersregeling krijgen. Daarmee mag je tentamens wat spreiden, je bedrijf als stage- en afstudeerplek gebruiken en een ondernemende minor volgen. Check vooral eens de studieadviseur van jouw opleiding. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om een studiebreak in te lassen om te kijken of je jouw eigen onderneming van de grond krijgt. Check de blog Studeren of Ondernemen? … Of Allebei.

(Video) Investeren als ondernemer: waar moet je op letten?

ondernemen is toch vooral een kwestie van gewoon doen

Je kunt studeren tot je een ons weegt, maar ondernemen is en blijft toch vooral een kwestie van gewoon beginnen en doen. Een programma dat je hierbij ondersteunt is de ondernemersboost van de Nederlandse Ondernemers Academie. In dit programma ga je concreet via 8 DOEN’s aan de slag met je eigen bedrijfje en jouw ondernemersvaardigheden. Hiervoor kom je één keer per week naar De Fietser in Ede. De rest van de week bouw je je eigen bedrijf stap voor stap verder uit. Deze ruimte zorgt ervoor dat je dit ondernemersprogramma zelfs kunt combineren met een studie Commerciële Economie, Bedrijfskunde of Bakkersopleiding.

Videos

1. Volledige presentatie Hans Lim A Po || wijziging Kiesstelsel Suriname - ABC Online Nieuws
(ABC Suriname)
2. Hoe u uw lichaam permanent volledig kunt genezen! met Gary Buckman | NLS-podcast
(Next Level Soul Podcast)
3. "Opleiding is essentieel" - Tips van ondernemers
(MKB Servicedesk +)
4. Best interview so far! Sharing deep thoughts and fun with Kevin
(JAIMY)
5. Physis Summer School #5 - Welk pad kies jij?
(Physis Academy)
6. Webinar: Parttime ondernemen
(Ondernemersplein)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Edmund Hettinger DC

Last Updated: 02/21/2023

Views: 5696

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Edmund Hettinger DC

Birthday: 1994-08-17

Address: 2033 Gerhold Pine, Port Jocelyn, VA 12101-5654

Phone: +8524399971620

Job: Central Manufacturing Supervisor

Hobby: Jogging, Metalworking, Tai chi, Shopping, Puzzles, Rock climbing, Crocheting

Introduction: My name is Edmund Hettinger DC, I am a adventurous, colorful, gifted, determined, precious, open, colorful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.