Wat te doen bij griep? Geneesmiddelen tegen griep kopen bij Plein (2023)

Wat te doen bij griep?

Bij griep heb je vaak last vankeelpijn, verkoudheid, hoofdpijn en een algemeen lamlendig gevoel. Op Plein vind je geneesmiddelen die de klachten verlichten.

Griep is een besmettelijke ziekte die zich snel verspreidt. Griep wordt veroorzaakt door de influenza A en B virussen. Elke winter krijgt gemiddeld 1 op de 10 mensen griep. Als veel mensen tegelijk griep hebben, noemen we dat een griepepidemie. Je kunt elk jaar opnieuw griep krijgen omdat de influenza A en B virussen vele varianten kennen.

Alle informatie over alle mogelijkheden van zelfzorg en zelfzorg producten of informatie wanneer het nodig is een arts te raadplegen is te vinden op thuisarts.nl of zelfzorg.nl. Hier vind je betrouwbare informatie over ziekte en gezondheid.

(Video) Keelontsteking - de oorzaak en behandeling

Hoe krijg je griep?

Je krijgt griep omdat je besmet bent geraakt met Influenza A en B virussen. De actieve influenza virussen zijn elk jaar verschillend. De virussen komen in de lucht als iemand die ziek is hoest, proest of niest. Als een gezond iemand het virus inademt kan die persoon ziek kan worden. Je kunt ook besmet worden als je dingen aanraakt die kort daarvoor zijn aangeraakt door iemand die al besmet is door het griepvirus.

Je kunt anderen met griep besmetten vanaf de dag dat je zelf ziekteverschijnselen krijgt tot en met vijf dagen daarna.

Griep komt in het najaar of winter vaker voor dan in de zomer of het voorjaar omdat ruimten in die periode minder vaak gelucht worden waardoor het virus langer blijft hangen. In het najaar en de winter is de luchtvochtigheid lager en dat vind het virus ook prettig.

(Video) Diarree - Hoe voorkom je het en wat kun je er tegen doen?

Griep of verkoudheid?

Vaak worden griep en verkoudheid met elkaar verward. Als je verkouden bent, heb je een ontsteking van de luchtwegen. De symptomen zijn in de meeste gevallen vrij mild. Je hoofd heeft een ‘vol’ gevoel, je neus is verstopt waardoor het ademen moeilijk gaat, loopneus, keelpijn, hoesten en een lichte temperatuursverhoging. Meestal voel je je lamlendig, maar niet ziek genoeg om niets meer te doen. De symptomen van griep en verkoudheid kunnen elkaar overlappen waardoor het niet altijd direct duidelijk is of je verkouden bent of de griep hebt. Uiteindelijk wordt dit duidelijk omdat de symptomen van griep veel heftiger zijn, je voelt je meestal te ziek om te functioneren.

Griep symptomen

 • Minimaal 38,5 graden koorts
 • Vermoeidheid
 • Hoesten
 • Keelpijn
 • Hoofdpijn
 • Koude rillingen
 • Slechte slaaprust
 • Spierpijn
 • Slechte eetlust
 • Verkoudheidssymptomen, verstopte/ loopneus
 • Soms braak- en diarreeverschijnselen

Deze symptomen komen vaak plotseling op waardoor je het gevoel hebt dat je van het ene op het andere moment ziek bent. In tegenstelling tot verkoudheid kan griep zich ontwikkelen tot een veel ernstigere aandoening zoals een longontsteking.

Als je geluk hebt, ben je ongeveer een week echt ziek maar soms komt het voor dat je er wel twee weken zoet mee bent. Vaak moet het lichaam zich daarna nog herstellen en heb je nog een tijdje last van de naweeën van de griep.

(Video) Oorontsteking - Oorzaak en behandeling oorpijn

Hoe verklein je de kans op griep?

Als je een goede weerstand hebt is je lichaam beter bestand tegen het virus. Door een goede weerstand op te bouwen verklein je dus de kans om besmet te raken met het griepvirus. Multivitaminen, Vitamine C of producten die Echinacea bevatten verhogen de weerstand. Je kunt de multivitaminen, vitamine C of producten op basis van Echinacea preventief innemen.

 • Een goede en voldoende nachtrust kan meehelpen om de kans op griep te verkleinen. Het schijnt dat mensen die korter dan zeven uur slapen meer kans hebben om ziek te worden dan mensen die minimaal acht uur slapen.
 • Was regelmatig je handen met een antibacteriële zeep. Je kunt ook besmet worden als je dingen aanraakt die kort daarvoor zijn aangeraakt door iemand die al besmet is door het griepvirus. Denk hier bij aan deurklinken, leuningen of speelgoed.
 • Maak harde oppervlakken en voorwerpen in huis regelmatig schoon (zoals het aanrecht, keukengerei, kranen, deurklinken, trapleuningen en speelgoed) met een allesreiniger en warm water. Wasgoed (pyjama’s, lakens, slopen, handdoeken) kunnen met gewoon waspoeder op 60 graden gewassen worden.
 • Als je moet niezen, houd dan je elleboog of een tissue voor je mond. In je handen niezen is niet handig doordat je het dan makkelijker overdraagt.
 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik weg.
 • Zet regelmatig een raam open om leef-, slaap- en werkruimten te luchten. Hiermee haal je ook het virus uit de lucht van deze ruimten.
 • Als je tot de risicobevolkingsgroep behoort, word je elk jaar uitgenodigd om een griepprik te halen. Je krijgt geen garantie dat je geen griep krijgt maar de symptomen zijn wel minder heftig. Het lichaam van mensen uit de risicobevolkingsgroep heeft over het algemeen minder weerstand en zijn ze kwetsbaar waardoor de gevolgen van griep veel ernstiger kunnen zijn. Als je geen oproep krijgt voor de griepprik maar je denkt dat je deze wel nodig hebt dan kun je dit altijd bespreken met je huisarts.

Wat te doen bij griep?

 • Wanneer je een griep aanvoelt komen, kan rust houden erger voorkomen. Door zo weinig mogelijk inspanning te leveren kunnen de griep symptomen niet verergeren en lig je hooguit maar een paar dagen ziek in bed.
 • Laat de koorts zijn werk doen en onderdruk deze niet direct door een paracetamol te nemen. Koorts is een normale reactie van het lichaam op een infectie met virussen of bacteriën. Waarschijnlijk helpt koorts de infectie te bestrijden. Bij een hogere temperatuur groeien virussen en bacteriën namelijk minder goed waardoor het virus of de bacterie uiteindelijk uit je lichaam verdwijnt.
 • Bij koorts moet het lichaam de warmte kwijt kunnen. Kies daarom dunne kleding die losjes om het lichaam zit. In bed is een laken vaak voldoende. Voorkom afkoeling als je naar buiten gaat en neem rust want het lichaam heeft alle energie nodig om de strijd aan te gaan met het virus.
 • Als je koorts hebt transpireer je veel. Drink voldoende om het vocht aan te vullen en uitdroging te voorkomen. Ook heeft het lichaam vocht nodig om afvalstoffen af te voeren.
 • Breng je weerstand weer op pijl met vitamine C, Echinacea of andere weerstand verhogende middelen. Je kunt hier mee het herstel (iets) versnellen.
 • Een paracetamol kan helpen om bepaalde griep symptomen, zoals koorts, hoofd- keel- en spierpijn te onderdrukken, je geneest ze niet! Er is ook paracetamol waar al vitamine C aan toegevoegd is. Deze is verkrijg baar in tabletvorm of die je moet oplossen in heet water.
 • Geef kinderen alleen paracetamol als het niet anders kan. Ook voor hen geldt: uitzieken is beter door het lichaam en de koorts zijn werk te laten doen. Als je je kind een pijnstiller wil geven, geef dan geen aspirine. De werkzame stof acetylsalicylzuur kan bij kinderen met griep een ernstige reactie veroorzaken: het zogeheten Syndroom van Reye.
 • Er zijn keeltabletten, hoestmiddelen, neussprays en pijnstillers te koop of online te bestellen om de griepsymptomen te verlichten.

Moet je naar de huisarts met griep?

In principe hoef je niet naar de huisarts met griep. Het is eigenlijk beter als je niet gaat want je kunt de mensen in de wachtkamer gemakkelijk besmetten. Toch is het in sommige gevallen wel verstandig om contact op te nemen met de huisarts als je griep hebt.

Je neemt contact op met de huisarts als...

(Video) Niet kunnen slapen door hoesten? Gebruik deze tips!

 • je kinderen jonger dan 2 jaar zijn. Je moet dan dezelfde dag nog contact opnemen.
 • je kinderen ouder dan 2 jaar zijn en de koorts na drie nog niet afneemt.
 • je steeds meer gaat hoesten.
 • je kortademig of benauwd wordt.
 • je suf wordt.
 • de koorts langer dan 5 dagen aanhoudt.
 • je opnieuw koorts krijgt nadat je een paar dagen koortsvrij bent geweest.
 • je op de huid puntvormige vlekjes krijgt die niet verdwijnen als je er met een glas op drukt.
 • je de kin niet op de borst kunt brengen.
 • je kort voor de griepsymptomen in de tropen bent geweest.
 • je twijfelt over het ziekteverloop.

Middelen tegen griep kopen op Plein

Op Plein vind je een breed aanbod met middelen die helpen om het griepgevoel te verminderen. Ontdek onze uitgebreide selectie en bestel direct voordelig online. Vragen? Onze gediplomeerde drogist Marjolein helpt je graag bij het maken van de juiste keuze. Je kunt haar al je vragen sturen via[emailprotected]of bellen op088-8000 200.

Alle informatie over alle mogelijkheden van zelfzorg en zelfzorg producten of informatie wanneer het nodig is een arts te raadplegen is te vinden op thuisarts.nl .Hier vind je betrouwbare informatie over ziekte en gezondheid.

Wat te doen bij griep? Geneesmiddelen tegen griep kopen bij Plein (2)

(Video) 10 tekenen dat je niet genoeg water drinkt

FAQs

Wat is het beste medicijn bij griep? ›

Bij hoge koorts, spierpijn en hoofdpijn door griep is paracetamol het veiligste medicijn om te gebruiken. Soms wordt paracetamol gecombineerd met coffeïne. Dit versterkt mogelijk het pijnstillende effect en werkt opwekkend.

Hoe knap je het snelste op van griep? ›

5 tips voor snel herstel van de griep
 1. Drink genoeg water. Wanneer je griep hebt, kun je last krijgen van koorts, overgeven, of diarree. ...
 2. Doe rustig aan. Het is natuurlijk niet leuk om langere tijd ziek op bed te liggen. ...
 3. Open jouw luchtwegen. ...
 4. Blijf lekker warm. ...
 5. Geef toe aan jouw griep of verkoudheid.

Wat te kopen bij griep? ›

10x boodschappen als je de griep te pakken hebt
 1. Citrusvruchten. Grapefruit, sinaasappel en citroenen bevatten veel vitamine C, wat bijdraagt aan je immuunsysteem. ...
 2. Gember. Gemberthee onderdrukt rillingen, misselijkheid en verkoudheid. ...
 3. Knoflook. ...
 4. Otrivin neusspray. ...
 5. Kippensoep. ...
 6. Eucalyptus, tijm en kamille. ...
 7. Brood. ...
 8. Ui.
Mar 6, 2019

Heb de griep te pakken? ›

Heb je de griep te pakken, dan worden de symptomen als koorts,koude rillingen, hoofdpijn, spierpijn, hoest en een slap gevoel juist erger. De meeste klachten verdwijnen na een week.

Is Cola goed voor griep? ›

Conclusie. De stelling 'Cola helpt tegen misselijkheid' moeten we helaas bestempelen als fictie. Maar wat blijkt: als je zelf het gevoel hebt dat je er iets aan hebt, is er geen reden om met de cola op te houden.

Wat niet eten bij griep? ›

9 dingen die je niet moet eten (of drinken) als je griep hebt
 • Koffie. Overslaan omdat: Wanneer je op wat voor manier dan ook ziek bent, maar vooral wanneer je last hebt van je maag. ...
 • Sinaasappelsap. ...
 • Snoep en frisdrank. ...
 • Knapperige snacks. ...
 • Alcohol. ...
 • Melk. ...
 • Gefrituurd of vet eten. ...
 • Pittig eten.
Oct 19, 2021

Is paracetamol goed bij griep? ›

Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.

Welke thee is goed voor griep? ›

Citroen, gember, kurkuma, kaneel en cayennepeper bevatten stoffen die het immuunsysteem ondersteunen, honing werkt verzachtend voor de keel. En als je de thee lekker heet opdrinkt, helpt de damp van de thee ook nog bij een verstopte neus. Anti-griep thee is overigens ook lekker als je geen griep hebt natuurlijk!

Welke vitaminen nemen na griep? ›

Vitamine c helpt met het opruimen van je lichaam na griep of verkoudheid. Tegelijkertijd draagt het bij aan een betere werking van je immuunsysteem. Wij adviseren een dagelijkse inname van 500-1000 mg.

Welk fruit is goed als je griep hebt? ›

 • Kiwi's. Deze pluizige groene vrucht zit boordevol vitamine C en E, die helpen vechten tegen de ziekteverwekkers die ons kwaad proberen te doen. ...
 • Appels. Het is misschien waar wat ze zeggen over een appel per dag... ...
 • Bananen. ...
 • Citrus vruchten. ...
 • Bosbessen. ...
 • Ananas. ...
 • Watermeloen. ...
 • Aardbeien.
Nov 9, 2022

Wat is beter bij griep paracetamol of ibuprofen? ›

Voelt u zich door de koorts erg beroerd of heeft u veel last van keelpijn, hoofdpijn en spierpijn? Dan is paracetamol het veiligste medicijn. Het geeft geen maagklachten. Eventueel kunt u ibuprofen gebruiken, maar dit heeft meer bijwerkingen en werkt bij griep niet beter dan paracetamol.

Hoe snel herstellen griep? ›

De griep gaat vaak vanzelf weer over, bij de een eerder dan bij de ander. Meestal verdwijnt koorts en pijn rond de drie tot vijf dagen. Het kan wel langer duren voordat je je echt weer helemaal fris en fruitig voelt, dus pak goed je rust.

Hoe herken je het verschil tussen griep en Corona? ›

Wat is het verschil tussen griep en corona (COVID-19)?

De ziekteverschijnselen bij COVID-19 ('corona') lijken vaak op die van griep: verkoudheidsklachten, hoesten, benauwdheid, koorts. Maar COVID-19 wordt veroorzaakt door het coronavirus SARS-CoV-2, terwijl griep wordt veroorzaakt door een influenzavirus.

Hoe lang blijft griep in je lichaam? ›

Je geneest vanzelf van griep na enkele dagen tot één week. Het kan wel enkele weken duren voordat je je weer helemaal beter voelt.

Hoe lang rusten griep? ›

Griep gaat meestal vanzelf weer over. Het kan 1 tot 3 weken duren voordat iemand zich weer helemaal beter voelt. Je kunt neusdruppels en hoestdrank gebruiken om minder last te hebben van de klachten. Je kunt paracetamol nemen om de pijn te verminderen en de koorts kan lager worden.

Is koffie goed als je griep hebt? ›

Mythe 3: Als je ziek bent, kun je maar beter geen 'dehydraterende' dranken drinken zoals koffie en thee met cafeïne. Dit is niet waar. Koffie is een goede bron van antioxidanten die hydraterend werken ongeacht de cafeïne die er in zit.

Is ei goed voor je als je ziek bent? ›

Daarnaast is het belangrijk om genoeg eiwitten te eten als je ziek bent. Eiwitrijke producten zorgen namelijk voor voldoende energie en helpen bij het herstellen van spieren en weefsels. Probeer dus genoeg eiwitrijke voedingsmiddelen zoals kip, vis, eieren, bonen of tofu binnen te krijgen.

Is chips goed voor je als je ziek bent? ›

Wat de misselijkheid ook kan verminderen, zijn zetmeelrijke voedingsmiddelen. Eet dus crackers, pretzels of naturel chips, als je er trek in hebt. 'Ze kalmeren de maag en houden je voedsel vaak binnen', aldus Fear.

Welke soep tegen griep? ›

Kippensoep bevat het stofje carnosine. Dit stofje komt van nature ook in ons lichaam voor en helpt ons immuunsysteem om verkoudheid en griep ons lichaam uit te werken. Volgens Amerikaans onderzoek zou dit stofje in de soep een heilzame werking hebben. Daarnaast zou de soep de luchtwegen openzetten.

Hoe krijg je weer energie na de griep? ›

Eet gezond met voldoende eiwitten op het menu

Groente en fruit, maar ook brood, rijst en pasta. Daarin zitten precies de vitamines, mineralen en energie die je nodig hebt om aan te sterken. Spierafbraak gaat erg snel als je een tijdje ziek bent geweest, en veel hebt gelegen. Eiwitten zijn dan extra belangrijk.

Welke groente goed bij griep? ›

De stoffen in groenten en fruit die bij griep ondersteuning bieden zijn de bioflavonoïden erin. Specifieke bioflavonoïden of andere stoffen om de griep te baas te worden zijn: Quercetine: zit vooral in appel, rode ui, broccoli, frambozen, tomaat, boerenkool en broccoli.

Kan je ook griep hebben zonder koorts? ›

Griepsymptomen zonder koorts zijn meestal geen echte griep, maar in de meeste gevallen een verkoudheid. De incubatietijd van griep is 24 tot 48 uur. Griepverschijnselen zijn: koorts, hoofdpijn, keelpijn, kortademigheid, vermoeidheid en slapeloosheid, pijnlijke ledematen en spierpijn.

Wat moet je doen als je ziek bent en je verveelt je? ›

Begin te tekenen, te schilderen, te haken, te dichten, je eigen blog te schrijven,... Doe creatieve dingen die haalbaar zijn en waar je anders geen tijd voor hebt. Ze geven je rust en zorgen voor afleiding.

Wat is de oorzaak van koude rillingen? ›

De bekendste oorzaak van koude rillingen zonder koorts is het hebben van een lage lichaamstemperatuur: wanneer je het koud hebt. Het afwisselend samentrekken van de spieren zorgt dat de lichaamstemperatuur weer omhoog gaat, een natuurlijke reactie van ons lichaam op koude omstandigheden.

Is banaan goed bij griep? ›

Kies qua fruit vooral voor rijp fruit. Bananen kunnen zeker voordelen hebben vanwege de grote hoeveelheid kalium. Echter, kunnen ze door de vezels ook voor klachten zorgen. Zure fruitsoorten bevatten veel vitamine C maar kunnen de maag flink van streek brengen.

Is gember met citroen en honing gezond? ›

Gember-, citroen- en honingthee met een snufje kaneel wordt vaak gebruikt om verkoudheid en sinusitis tegen te gaan. Al deze kruiden bevatten krachtige ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen je weerstand een krachtige boost geven. Ze hebben echter veel meer geneeskrachtige voordelen.

Is citroen goed voor griep? ›

Citroensap is rijk aan vitamine C, wat bijdraagt aan de versterking van je immuunsysteem en de bestrijding van griep en verkoudheden. Maar naast vitamine C is ook ijzer een belangrijke voedingsstof voor een goed werkend immuunsysteem. En citroen zorgt voor een verbeterde opname van ijzer uit het voedsel dat je eet.

Kan te veel zink kwaad? ›

Zink overschot: Te veel zink is schadelijk voor het lichaam! Grotere hoeveelheden, gedurende langere tijd leiden tot overgeven, diarree en haarverlies. Ook kan een overschot aan zink de opname van andere mineralen verstoren.

Waar zit zink in het eten? ›

Zink zit in producten zoals kaas, graanproducten, noten, garnalen, mosselen en vlees. Tijdens een zwangerschap loopt u meer kans op een zinktekort aangezien er een toename is in de behoefte van zink.

Waarom voel je je in de avond zieker? ›

Tijdens het slapen worden er meer witte bloedcellen en antilichamen gemaakt om virussen te bestrijden. Bij onvoldoende slaap bent u vatbaarder voor griep en verkoudheden. Als we ziek zijn, is het moeilijker om comfortabel te slapen door allerlei ongemakken.

Hoe krijg je snot uit je hoofd? ›

Als u het gevoel heeft dat 'uw hoofd vol snot zit', dan kan een stoombad verlichting geven. Stoom maakt het slijm in de luchtwegen los en hiermee kunt u zelfs een eventuele holteontsteking voorkomen. Vul hiervoor een kom met warm water (nooit warmer dan 60 graden).

Wat moet je doen als je je niet lekker voelt? ›

Afleiding en leuke dingen doen zorgen er vaak voor dat je je beter gaat voelen. Kijk bijvoorbeeld een film, een leuke serie of luister naar je favoriete muziek. Ga een boek lezen of sporten in de tuin. Even wat leuks doen als balans voor de minder fijne momenten op de dag.

Wat mag niet samen met paracetamol? ›

Voor hevige of chronische pijn wordt paracetamol soms ook gecombineerd met zware pijnstillers die nog een trap hoger staan op de pijnladder, namelijk de zwakwerkende opioïden zoals tramadol of codeïne. In combinatie met bijvoorbeeld codeïne wordt het effect van paracetamol nog wat versterkt.

Kan je 2 paracetamol en 1 ibuprofen nemen? ›

Bij een combinatie van beide pijnstillers, moet je ook rekening houden met de maximale dosis van 4g paracetamol en 1200 mg ibuprofen. Als je ze combineert, wissel je ze best af voor het meest optimale effect. Begin bijvoorbeeld met 500 mg paracetamol. Na drie uur kan je 400 mg ibuprofen innemen.

Kun je beter slapen met paracetamol? ›

Er is echter weinig bewijs dat paracetamol de slaapkwaliteit op een structurele manier verbetert. In plaats daarvan kan het pijn verminderen en het comfort verhogen, wat kan bijdragen aan een beter slaap ervaring.

Wat doet griep met je conditie? ›

Trainen met griep/koorts onder de leden is gevaarlijk.

Je immuunsysteem is verzwakt en je lichaam heeft alle energie nodig om beter te worden. Je loopt bovendien het risico dat de virusinfectie ook terecht kan komen in de hartspier met als gevolg een myocarditis. Rust nemen dus en niet trainen!

Waarom geen eetlust bij griep? ›

Ook misselijkheid en geen eetlust hebben een functie tijdens ziekte; je lijf heeft helemaal geen tijd om voedsel te verteren, het heeft al zijn energie nodig om ziekteverwekkers te bestrijden. Zodra je lichaam weer wat eten aan kan, krijg je wel weer honger.

Hoe lang ben je besmettelijk na een positieve test? ›

Je moet na 5 dagen tenminste 24 uur klachtenvrij zijn om weer naar buiten te mogen. Anders zou je nog anderen kunnen besmetten. De isolatie duurt maximaal 10 dagen. Geteld vanaf de dag dat je je klachten kreeg.

Hoe lang kun je nog positief testen? ›

Positieve testuitslag, geen nieuwe test nodig

Als je positief bent getest op corona, daarna hersteld bent en geen nieuwe of ernstiger klachten hebt, is opnieuw testen bij de GGD binnen 8 weken niet zinvol. De NAAT-test, zoals een PCR of TMA, is heel gevoelig en kan lang positief blijven zonder dat je besmettelijk bent.

Hoe weet je zeker of je corona hebt? ›

U ademt steeds sneller of moeilijker (bijvoorbeeld bij het lopen). U bent al moe als u weinig doet (bijvoorbeeld opstaan uit uw stoel). U bent in de war. U krijgt opnieuw koorts nadat de koorts 1 dag of langer weg was.

Kun je griep krijgen van stress? ›

Vaak grieperig of ziek zijn

Als je het gevoel hebt dat je constant worstelt met griep en verkoudheid, dan kan stress weleens de oorzaak zijn. Stress heeft een negatieve invloed op ons immuunsysteem en kan een verhoogde vatbaarheid voor infecties veroorzaken.

Kan je 2 keer griep in korte tijd? ›

Je kan vaker griep krijgen: FEIT!

Wel is het zo dat virussen kunnen veranderen. Als een virus heel erg verandert, kun je dus nog een keer ziek worden van het griepvirus.

Hoe lang blijf je besmettelijk? ›

U kunt het virus meestal niet meer verspreiden als 2 van deze 2 punten voor u kloppen: U heeft 24 uur of langer geen klachten meer. Het is 5 dagen of langer geleden dat u klachten kreeg.

Waarom ben je moe als je ziek bent? ›

De reactie van je lichaam bevordert herstel en voorkomt besmetting van anderen. De verhoogde gevoeligheid voor pijn, vermoeidheid en lusteloosheid zorgen ervoor dat je rust neemt. Door energie te besparen, kan je lichaam zich volledig richten op het bestrijden van de infectie.

Welk virus heerst er op dit moment? ›

influenzavirus: 14 keer (45%), waarvan 5 keer (16%) influenzavirus type A(H1N1)pdm09, 2 keer (6%) influenzavirus type A(H3N2) en 7 keer (23%) influenza type B (Victoria-lijn). SARS-CoV-2: 3 keer (10%) RS-virus: 1 keer (3%) humaan seizoens-coronavirus: 1 keer (3%)

Hoe snel te herstellen van griep? ›

De koorts kan binnen 12 uur oplopen tot 39°C of hoger en duurt meestal 3 tot 5 dagen. Volledig herstel duurt 1 tot 3 weken. Meestal is griep onschuldig en de meeste mensen genezen zonder medicijnen. Sommige mensen hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden van het griepvirus.

Welke medicatie bij influenza? ›

Oseltamivir remt de groei van het influenzavirus (griepvirus). Bij infectie met het influenzavirus, zoals griep en vogelgriep. Alleen voor mensen voor wie de griep een ernstig risico is. Bijvoorbeeld mensen met een verminderde afweer en mensen met hartziekten of longziekten.

Hoe lang rust na griep? ›

Rust nemen dus en niet trainen! Ook nadat je je weer beter voelt, heeft je lichaam een aantal dagen rust nodig om te herstellen. De basisregel die je het beste kunt hanteren luidt dat je na koorts tussen de 1-3 dagen rust moet houden, hetzij hele rustige training uitvoeren alvorens je weer intensiever gaat trainen.

Waarom geen paracetamol bij griep? ›

Onderzoekers van Nieuw-Zeeland hebben aangetoond dat paracetamol bij griep geen enkele invloed heeft op de symptomen, de duur en de lichaamstemperatuur.

Welke vitamine na griep? ›

Vitamine c helpt met het opruimen van je lichaam na griep of verkoudheid. Tegelijkertijd draagt het bij aan een betere werking van je immuunsysteem. Wij adviseren een dagelijkse inname van 500-1000 mg.

Wat te doen bij heftige griep? ›

Drink 1,5 tot 2 liter per dag (water, thee). Meestal gaat griep binnen een paar dagen vanzelf over. Bij klachten kunt u paracetamol nemen. Bel uw huisarts als u griep heeft én 1 of meer van deze klachten: benauwd zijn, suf voelen, verward zijn of steeds zieker worden.

Hoe lang is influenza virus besmettelijk? ›

Besmettelijke periode: Dag voor symptomen tot 5-7 dagen. Maatregelen: Bron- en contactonderzoek niet nodig bij gewone influenza-epidemieën. Symptomen: Afhankelijk van het virustype.

Wat is beter uitzieken of paracetamol? ›

Bij koorts tot 39,5 graden is het niet noodzakelijk de temperatuur te verlagen met medicijnen. Als je jezelf erg ziek voelt, kun je het beste paracetamol gebruiken.

Hoe uitzieken van griep? ›

De griep gaat vaak vanzelf weer over, bij de een eerder dan bij de ander. Meestal verdwijnt koorts en pijn rond de drie tot vijf dagen. Het kan wel langer duren voordat je je echt weer helemaal fris en fruitig voelt, dus pak goed je rust.

Videos

1. 7 waarheden om de bloeddruk te verlagen met ademhalingsoefeningen (Holistic Doctor verklaart)
(Dr. Sten Ekberg)
2. Bijna-doodervaring: gemarteld, de toekomst getoond en Jezus Christus ontmoet met Ken Leth
(Next Level Soul Podcast)
3. *DODELIJKE* HARDCORE BINGO - Fortnite met Joost
(HARM)
4. Guess who's back? - Edd China's Workshop Diaries 29
(Edd China)
5. DOOD BIJ AANKOMST (1949) Drama, film-noir, mysteriefilm
(Cult Cinema Classics)
6. Podcast aflevering: De medisch psychologische zorg voor COVID-patiënten
(Ziekenhuis Gelderse Vallei Ede)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rueben Jacobs

Last Updated: 03/09/2023

Views: 5694

Rating: 4.7 / 5 (77 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rueben Jacobs

Birthday: 1999-03-14

Address: 951 Caterina Walk, Schambergerside, CA 67667-0896

Phone: +6881806848632

Job: Internal Education Planner

Hobby: Candle making, Cabaret, Poi, Gambling, Rock climbing, Wood carving, Computer programming

Introduction: My name is Rueben Jacobs, I am a cooperative, beautiful, kind, comfortable, glamorous, open, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.