Infectie | Kanker.nl (2023)

Ik voel me weer sterk en fit. Precies op tijdklaar voor de volgende chemokuur. Als ik me zo voel kan ik er weer tegen aan.Maar eerst nog lekker twee daagjes weg met Frans om het einde van de AC-kuur tevieren. We willen naar een fijn hotel in De Lutte, niet te ver weg en in eenmooie, landelijke omgeving. Even de focus op iets leuks, voordat een nieuwereeks van twaalf wekelijkse chemokuren gecombineerd met immuuntherapie begint.

(Video) Bacteriën en virussen - Wat zijn het en hoe kun je een infectie voorkomen?

’s Avonds krijg ik plotseling pijn bij mijn schouderblad.Het doet zo zeer dat ik niet meer kan hoesten of kuchen zonder dat de tranen inmijn ogen springen. ’s Nachts kan ik niet slapen van de pijn. Ik vraag me af ofhet een spierenkwestie is of misschien iets met mijn longen. Ik besluit devolgende dag eerst naar de huisarts te gaan om hierover helderheid te krijgen.

Frans heeft een belangrijke afspraak voor zijn werk en ikbesluit dat ik fit genoeg ben om zelf hulp in te schakelen. Ik bel eerst dehuisarts voor een afspraak. Gelukkig kan ik nog vandaag terecht. Vervolgens belik een vriend met het verzoek om mij naar de huisarts te brengen, want ik bendoor de zere schouder niet in staat om zelf met de zware camper te rijden.

(Video) I & D of hand Abscess

Alles lijkt in de flow te zitten; mijn vriend wil me graagbrengen en zo zit ik om kwart voor elf bij de huisarts, die vraagt hoe het metme gaat. Ik antwoord dat ik de chemo zwaar vind en dat ik er genoeg van heb enopzie tegen de nieuwe reeks. Dan vertel ik dat ik slecht heb geslapen, omdat ikvannacht zo’n pijn aan mijn schouder had en dat ik graag wil dat ze daar naarkijkt. Ze zegt: ‘ja, dan slaap je slecht en dan lig je te piekeren.’ Ik zeg,‘nee, ik lig wakker door de pijn.’ ‘Ja’, zegt ze weer, ‘en dan lig je tepiekeren. Heb je van mij al slaaptabletten gehad?’ Ik raak geïrriteerd en zegdat ik prima slaap, maar dat de pijn aan mijn schouder het probleem is. Zekijkt me niet begrijpend aan en ik vraag me af of ik echt zo onduidelijk ben ofdat ze het vanuit haar beleving heel erg aan het invullen is. Ik houd het ophet laatste.

Ze onderzoekt mijn longen en zegt dat die prima zijn. Zedenkt dat het de ophanging van de schouder is. Ik moet pijnstillers nemen enkan eventueel naar de fysio om het los te laten masseren. Mijn vriend brengt meweer naar huis waar ik direct bij de fysio een afspraak probeer te regelen voorvandaag. Ik voel dat ik behoefte heb aan een hele zachte aanpak en het treftdat ik een lymfedrainage therapeut aan de lijn krijg. Het voelt goed en ze kanal over twintig minuten. Dus vraag ik aan mijn vriend of hij me ook nog evennaar de fysio kan brengen, dan is hij nog net op tijd thuis, voor zijn kinderenuit school komen. Op de terugweg zal ik naar huis lopen, dan heb ik mooi mijndagelijkse wandelingetje gehad.

(Video) Kanker.nl - Vermoeidheid

De lymfedrainage therapeut is heel lief en zacht, maar tochkom ik er depressief vandaan, omdat ze vertelt wat de bestraling jaren na datonog voor nare bijwerkingen kan hebben. Ik heb best wel wat vocht in mijn borst,bij de oksel en ook in het hele ruggebied. De pijn die ik nu op verschillendeplekken op mijn ribbenkast voel, kan komen, doordat de bestraling mijn ribbenheeft aangetast. Tijdens de behandeling krijg ik steeds meer pijn. Een stekendepijn op de borst, onder mijn oksel en op de ribben. We besluiten dat het genoegis geweest voor vandaag. Ik ben misselijk van de pijn. Verdwaasd loop ik naarbuiten. Shit, nu moet ik nog thuis zien te komen. Huilend van pijn en ellendestrompel ik huiswaarts. Achter een auto verwissel ik snel mijn pruik voor eenlekkere warme muts en laat de pruik in de rugzak zakken. Ik zie iemand van detennis langskomen, maar ze herkent me niet. Logisch, ik ben veranderd in eenklein, zielig, onherkenbaar stukje mens. Ik voel me geen schim meer van wie ikooit was. Had ik nog de ambitie om van het voorjaar weer op de tennisbaan testaan, nu lijkt het vrijwel onmogelijk dat ik met die pijnlijke arm ooit nogkan tennissen en zou ik er op dit moment heel wat voor over hebben om pijnvrijte zijn.

De weg naar huis lijkt eindeloos lang. Op de stoep voor devoordeur staat een verrassingspakket met een lief briefje, maar ik heb niet dekracht om het op te tillen en laat het buiten op de stoep staan. Eenmaal thuisneem ik snel twee paracetamol en duik het bed in. ’s Avonds komen vrienden vanons koken. Het is gezellig, maar het eten smaakt me niet. Ik probeer tochzoveel mogelijk naar binnen te werken, maar ik voel me niet lekker. Zal ik naarbed gaan of nog even blijven zitten? Ik kies ervoor om nog even te blijvenzitten, want het gezelschap leidt me af van het ziek zijn. Frans vertrekt weerrichting ’s-Heerenberg, omdat er een dringend probleem is bij een klant. Nietveel later zwaai ik onze vrienden uit en besluit linea recta naar bed te gaan.

(Video) Behandeling latente tuberculose infectie

Als ik naar het toilet ga merk ik dat ik zwarte ontlastingheb. Ik weet dat dat kan duiden op een bloeding. Ik bel direct de 24-uursdienst van het ziekenhuis en de oncologie verpleegkundige vraagt hoe ik mevoel. Rillerig en pijn bij het ademen is mijn antwoord. ‘Kom maar direct naarde spoedeisende hulp’, zegt ze, ‘ik wacht je op en maak alles in orde.’

Ik bel Frans om te zeggen dat ik hem nodig heb en dat hijnaar het ziekenhuis moet komen. Ik ga vast lopen, omdat het te lang duurt voorhij er is. Ik zie hem daar wel. Ik pak me goed in met een extra sjaal en dikkemuts en loop op mijn tandvlees de 400 meter naar de eerste hulp. Daar word ikopgewacht door de verpleegkundige die me direct naar een bed loodst dat in eenkleine ruimte staat, die ik direct herken van de opname van Frans tijdens zijnacute blindedarm ontsteking een paar jaar geleden.

(Video) Wat moet je doen als je een (virus/bacterie) infectie hebt? 🦠🤒🤧

Ik lig te rillen van de kou, maar voel me kalm en volvertrouwen. Dit gaat goed komen. Ik voel me dankbaar voor de zorg die meomringt. De verpleegkundige komt met een heerlijk voorverwarmde deken. Ze neemtde temperatuur op en die is 38,6 graden; genoeg om bloed af te nemen en opkweek te zetten. Ik vertel dat ik een port-a-cath heb. Hiervoor komt eenspeciale verpleegkundige, want niet iedereen kan bloed prikken via deport-a-cath en dan nog blijkt het een hele toer te zijn. Er wordt geprikt maarer komt geen bloed. Nog maar eens proberen, maar zonder resultaat. Dan wordt ereen oncologie verpleegkundige bijgehaald, maar het lukt nog steeds niet. Dan gaik samen met Frans, die inmiddels is gearriveerd, even naar het toilet. Als ikterugkom gaan ze nog één poging wagen, anders moet het toch via een ader in dearm. Gelukkig spuit het bloed er nu ineens uit.

Ik heb erge, stekende pijn gekregen in mijn rug, een soortkrampen, die ik niet kan tegengaan door te ontspannen. Ik ga zitten met mijnhoofd op mijn knieën. Zo naar voren geleund heb ik minder pijn. Ik ben zo moe,maar ik kan niet slapen. Een vrouwelijke arts komt me onderzoeken. Het beeld isniet eenduidig. Ik moet een thoraxfoto laten maken. Daarna moeten we een tijdwachten en dan komt de arts weer terug. Ik word opgenomen, waarschijnlijk met eeninfectie, maar ze weten nog niet waar. De arts zegt: ‘we gaan goed voor uzorgen’. Van een verpleegkundige krijg ik een injectie met paracetamol endaarna mijn eerste antibiotica-shot. Het is een brede antibiotica kuur dietegen heel veel dingen werkt. Mocht het niet aanslaan, dan is er over een paardagen de uitslag van de bloedkweek, waardoor ze precies weten wat de oorzaak isen welke antibiotica het best kan worden ingezet.

(Video) Kanker.nl - Chemotherapie

Om half twee ’s nachts rijdt een verpleegkundige me metbehulp van Frans met het bed door de gangen van het ziekenhuis. Ik wordopgenomen op de afdeling Acute hulp. Omdat ik een hoog infectiegevaar heb krijgik een eigen kamer. Ik voel me naar, elke inademing doet pijn bij mijn ribben.Ik probeer een houding te vinden die minder pijn doet en neem afscheid vanFrans die nu naar huis toe gaat. De verpleegkundige doet nog een intake en dankan ik eindelijk proberen te slapen. De pijn zakt heel langzaam, maar toch doeik geen oog dicht. Op de klok die tegenover me hangt zie ik de minuten tergendlangzaam wegtikken. Af en toe dommel ik wat en is er ineens een half uurvoorbij. Rond half zeven komt de verpleegkundige voor de controles vanbloeddruk, hartslag en temperatuur. Ik heb nog steeds koorts.

FAQs

Hoe lang heb je nog te leven met uitzaaiingen? ›

Voor patiënten met uitgezaaide kanker kan leven en dood dicht bij elkaar liggen. Er is soms een kans op genezing en soms een mogelijkheid om met (innovatieve) behandeling nog vele jaren te leven. Maar als een behandeling niet aanslaat kan het ook snel aflopen.

Wat is de grootste veroorzaker van kanker? ›

Roken en kanker

Roken is veruit de grootste beïnvloedbare risicofactor voor kanker. Maar liefst 28% van de kankersterfte en 19% van de jaarlijks nieuwe gevallen van kanker zijn gerelateerd aan tabak. In Nederland overlijden elk jaar ongeveer 20.000 mensen aan de gevolgen van roken.

Kan een ontsteking een tumor worden? ›

Langdurige infecties of ontstekingen en kanker

Je lichaam kan ziek worden van bepaalde bacteriën, virussen en parasieten. Sommige van deze ziekteverwekkers kunnen ook kanker veroorzaken. Of het risico op kanker groter maken.

Wat mag je niet eten als je chemo krijgt? ›

Bepaalde voedingsmiddelen kun je beter niet eten of drinken tijdens de behandeling.
...
Wat mag je niet eten tijdens de chemokuur of een andere behandeling?
 • sint-janskruid.
 • alcohol.
 • grapefruit(sap)
 • visoliesupplementen.
 • voedingssupplementen.

Kun je uitzaaiingen in het bloed zien? ›

Nee, kanker opsporen met alleen een bloedafname, zonder te zoeken naar een specifieke kanker, kan niet. Als een arts een bepaalde kanker vermoedt, kan hij in een aantal gevallen wel (proberen) die op te sporen in het bloed. Meestal volstaat een bloedonderzoek echter niet.

Kan je van knijpen kanker krijgen? ›

Amerikaanse wetenschappers stellen dat door druk te zetten op de borsten kan worden voorkomen dat cellen in de borst zich ontwikkelen tot kanker. "Fysieke druk op de cellen zorgt ervoor dat ze terugkeren naar een normaal groeipatroon.

Wat gebeurt er als je niks aan een ontsteking doet? ›

Een logisch gevolg hiervan is dat orgaanfuncties worden beïnvloed. Zo kunnen op lange termijn de wanden van de bloedvaten door een chronische ontsteking aangetast raken. Er ontstaat dan een verhoogd risico op hoge bloeddruk en zelfs op een beroerte of hartaanval.

Welk fruit niet bij chemo? ›

Voorbeelden hiervan zijn pomelo, ugli, mineola, tangelo en de zure sinaasappel (ook wel Sevilla sinaasappel genoemd). Het advies is om deze vruchten ook niet te nemen rondom chemotherapie.

Is de tweede chemo zwaarder dan de eerste? ›

Deze tweede chemo is harder binnen gekomen dan de eerste. Ik voelde op de eerste dag de chemo daadwerkelijk met een hoog tempo door mijn lichaam razen. De tweede dag was dat minder en ben ik in de ochtend zelfs nog naar de markt geweest, 's-middags een uurtje geslapen, daarna nog veel op geweest.

Wat maakt chemo kapot? ›

Chemotherapie tast de haarcellen aan, waardoor het haar broos wordt en afbreekt of uitvalt. Haarverlies kan van persoon tot persoon verschillen en hangt ook af van de medicijnen, de dosis en de duur van de behandeling. Sommige mensen worden volledig kaal, bij anderen wordt het haar dunner.

Kun je op CT scan uitzaaiingen zien? ›

Je krijgt in 1 keer een PET-scan en een CT-scan. Zo is goed te zien waar in het lichaam de kankercellen precies zitten. Met de CT-scan wordt duidelijk of er uitzaaiingen in andere botten zitten. Met de PET-scan kan de arts uitzaaiingen op andere plekken van het lichaam opsporen.

Kun je genezen van uitzaaiingen? ›

Uitzaaiingen die mogelijk kunnen genezen zijn: uitzaaiingen in de lever, of. 1 of een paar uitzaaiingen in de longen, of. uitzaaiingen in het buikvlies en de buikholte.

Wat voel je bij uitzaaiingen? ›

Mogelijke klachten bij uitzaaiingen zijn: botpijn, misselijkheid, hoofdpijn, benauwdheid en vermoeidheid. Bij uitzaaiingen zijn er behandelingen mogelijk die uw leven verlengen en klachten verminderen, bijvoorbeeld bestraling tegen pijn.

Wat voel je als je uitzaaiingen hebt? ›

Mogelijke klachten bij uitzaaiingen zijn: botpijn, misselijkheid, hoofdpijn, benauwdheid en vermoeidheid. Bij uitzaaiingen zijn er behandelingen mogelijk die uw leven verlengen en klachten verminderen, bijvoorbeeld bestraling tegen pijn.

Kunnen uitzaaiingen verdwijnen? ›

Uitzaaiingen die mogelijk kunnen genezen zijn: uitzaaiingen in de lever, of. 1 of een paar uitzaaiingen in de longen, of. uitzaaiingen in het buikvlies en de buikholte.

Wat zijn de symptomen van uitzaaiingen? ›

Symptomen en kwaliteit van leven
 • Buikpijn (vaak rechtsboven in de buik)
 • Verminderde eetlust.
 • Gewichtsverlies.
 • Vermoeidheid en zwakte.
 • Misselijkheid en braken.
 • Onverklaarbare bloedingen (door een stollingsprobleem)
 • Gele verkleuring van het oogwit en de huid, jeuk, grijs-witte ontlasting en/of donkere urine (geelzucht)

Kunnen uitzaaiingen pijn doen? ›

In het begin van de ziekte hebben veel mensen meestal geen pijn. Als de ziekte zich verder in het lichaam uitbreidt en/of als er sprake is van uitzaaiingen, kan echter wel pijn optreden. Kanker is een ingewikkelde ziekte die vaak niet makkelijk te genezen is.

Is een tumor van 2 cm groot? ›

T1c: de tumor is tussen de 1 en 2 centimeter groot. T2: de tumor is tussen de 2 en 5 centimeter groot. T3: de tumor is groter dan 5 cm. T4: de tumor is in de omliggende weefsels gegroeid.

Wat zegt de grootte van een tumor? ›

T1-T4 beschrijft de grootte tumor en de mate van verspreiding naar omringende weefsels. Hoe groter het getal na de T, hoe groter de tumor is.

Hoe lang kan je leven met chemo? ›

Een chemotherapie kan ook palliatief zijn als de kanker niet kan worden genezen. Ze kan de ziekte vertragen door de tumor te verkleinen, door uitzaaiingen te vernietigen of hun aantal te verminderen. Zo kan de levensverwachting soms met meerdere jaren verlengd worden.

Wat maakt chemo kapot? ›

Chemotherapie tast de haarcellen aan, waardoor het haar broos wordt en afbreekt of uitvalt. Haarverlies kan van persoon tot persoon verschillen en hangt ook af van de medicijnen, de dosis en de duur van de behandeling. Sommige mensen worden volledig kaal, bij anderen wordt het haar dunner.

Hoeveel procent kans dat chemo aanslaat? ›

"Vaak weten we uit onderzoek dat een behandeling bij een bepaald percentage patiënten aanslaat, bijvoorbeeld bij veertig procent. Maar je weet niet of die specifieke patiënt die tegenover je zit, hoort bij de veertig of de zestig procent.

Wat doet chemo met uitzaaiingen? ›

Chemotherapie is een behandeling met cytostatica. Dit zijn medicijnen die kankercellen doden of hun celdeling remmen. Deze medicijnen verspreiden zich via het bloed door je lichaam. Ze kunnen op bijna alle plaatsen de kankercellen bereiken en doden.

Hoe snel kan het gaan met uitzaaiingen? ›

Snelheid waarmee de kankercellen delen

Hoe sneller (agressiever) de kankercellen delen, hoe groter de kans op uitzaaiingen. Soms zijn kankercellen in de borst agressief en groeien en delen ze snel. Dan ontstaan de uitzaaiingen vaak eerder dan wanneer de kankercellen minder agressief zijn.

Wat betekent 5 jaars overleving? ›

Om de overlevingskansen bij kanker uit te drukken, wordt vaak de vijfjaarsoverleving gebruikt. De vijfjaarsoverleving is het gemiddelde aantal mensen dat vijf na de diagnose kanker nog in leven is.

Kun je uitzaaiingen zien op een röntgenfoto? ›

De arts kan longuitzaaiingen ontdekken doordat op een röntgenfoto afwijkingen zijn te zien. Een röntgenfoto van de longen kan horen bij standaardonderzoek na de diagnose kanker. Dit onderzoek gebruikt de arts om vast te stellen of er uitzaaiingen zijn.

Waar heb je pijn bij kanker? ›

Pijn bij kanker komt veel voor. Verschillende factoren kunnen een rol spelen bij het ontstaan van de pijn. Zo kan een tumor druk uitoefenen op het omliggende weefsel zoals de huid, organen of zenuwen. Hierbij wordt de pijnprikkel via de zenuwbanen naar de hersenen geleid waardoor pijn kan ontstaan.

Videos

1. Kanker.nl - Chemotherapie
(Kanker.nl)
2. Frank werd 35 keer geopereerd na infectie vleesetende bacterie - RTL NIEUWS
(RTL Nieuws)
3. Wat zijn symptomen van een hersentumor? - kanker.nl
(Kanker.nl)
4. Patricia vertelt hoe kanker haar veranderd heeft - kanker.nl
(Kanker.nl)
5. Renée over DNA-onderzoek bij longkanker – kanker.nl
(Kanker.nl)
6. Kanker.nl - Neuropathie
(Kanker.nl)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Neely Ledner

Last Updated: 09/10/2022

Views: 6263

Rating: 4.1 / 5 (62 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Neely Ledner

Birthday: 1998-06-09

Address: 443 Barrows Terrace, New Jodyberg, CO 57462-5329

Phone: +2433516856029

Job: Central Legal Facilitator

Hobby: Backpacking, Jogging, Magic, Driving, Macrame, Embroidery, Foraging

Introduction: My name is Neely Ledner, I am a bright, determined, beautiful, adventurous, adventurous, spotless, calm person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.