10 Tips en Natuurlijke Middelen tegen Buikpijn (2023)

Heb je wat last van buikpijn? Misschien heb je te veel gegeten, iets (voor jou) verkeerds gegeten of heb je last van spanningen of stress? Het kan ook zijn dat je juist problemen hebt met je stoelgang en niet makkelijk kunt poepen.

Iedereen heeft wel eens last van wat buikpijn. Buikpijn kan wel erg beperkend werken, omdat je kleding niet meer lekker zit en je eigenlijk gewoon lekker wilt uitbuiken of even rustig naar de WC wilt gaan. Concentreren op je werk kan lastig zijn. Buikpijn maakt je ook moe en lusteloos.

Daarom geef ik hieronder een aantal natuurlijke middelen en tips tegen buikpijn.

10 Tips en Natuurlijke Middelen tegen Buikpijn (1)

10 Natuurlijke tips en middelen tegen buikpijn

1 Water drinken

Weet je dat buikpijn ook kan ontstaan door uitdroging? Dan heb je vaak wel genoeg gegeten, maar te weinig gedronken. Dit kan leiden tot opstopping en krampen van de darmen. Water helpt niet alleen de dikke darm te hydrateren en de leging te versnellen, water is ook een belangrijke voedingsstof voor het slijmvlies, dat de bacteriën in de dunne darm ondersteunt voor een goede vertering en opname van voedingsstoffen. Zorg dat je in ieder geval 2 liter water per dag drinkt.

2 Muntthee of pepermuntolie

Meng een paar druppels essentiële pepermuntolie met bijvoorbeeld kokosolie en wrijf dit over je pijnlijke buik. Dit zorgt vaak voor verlichting. Je kunt ook pepermuntolie als supplement innemen. Het is heerlijk om verse muntthee te drinken als je last hebt van buikpijn. De muntthee kalmeert de maag en de darmen.

Leestip: 10 goede redenen om vaker verse muntthee te drinken

(Video) Tegen #buikpijn en krampen in Mar10 minuutjes ..

3 Gember en gemberthee

Ik moet er niet aan denken, want ik vind gember écht niet lekker, maar gember is wel heel gezond. Kauw op een klein stukje gember en dit geeft een boost aan je spijsvertering. Gember is een van de beste natuurlijke producten om de spijsvertering te stimuleren.

Ook gemberthee zorgt voor verlichting. In sommige gevallen kun je bij te veel gember juist wat klachten krijgen van buikpijn of hoofdpijn. Dus overdrijf niet en neem niet té veel! Maximaal 2, hooguit 3 koppen gemberthee per dag en als je gember zo eet, of verwerkt in een maaltijd, het liefst niet meer dan 1 cm per persoon. Een alternatief voor gember, met vrijwel dezelfde effecten, is venkel.

4 Appelazijn

De zuren inappelciderazijn zouden de vertering verbeteren en bestrijden slechte bacteriën in de darmen. De wetenschap is hierover nog wat verdeeld, toch is het wel zo’n beetje het meest gehoorde advies als het gaat om buikpijn en bij spijsverteringsproblemen. Ook zou het de vetverbranding stimuleren. Sommige mensen nemen daarom preventief elke dag een lepel met appelazijn. Echter, te veel appelazijn kan juist erg slecht zijn voor je maag. Neem dus niet meer dan een lepel per dag. Appelazijn kun je ook in de dressing gebruiken bij een salade of door geraspte komkommer.

Omdat appelazijn niet goed is voor je tanden en als je dit wel puur in wilt nemen, dan adviseren we je om een lepeltje appelazijn toch eerst te mengen in een glas water, goed roeren en dan op te drinken met een rietje. Poets daarna juist niet meteen je tanden, maar wacht minstens een uur.

5 Spijsverteringsenzymen

Nu verwijs ik weer naar een supplement. Dat klinkt niet natuurlijk, maar dat is het eigenlijk wel. Ons lichaam heeft 3 categorieën enzymen nodig om voedsel af te breken: lipase voor de vertering van vet, amylase voor de vertering van koolhydraten en protease voor de vertering van eiwitten.Veel mensen hebben niet genoeg enzymen van elke categorie. Dat kan komen door medicatie, een slechte spijsvertering of bijvoorbeeld een voedingsarm dieet met weinig voedingsmiddelen die deze enzymen bevatten. Het gevolg is dat het proces van de spijsvertering is verstoord.

Als je vaak buikpijn hebt na een maaltijd, kun je supplementen met de belangrijkste enzymen tijdelijk voor de maaltijd te innemen. Hierdoor kun je ervaren wat dit doet met de buikpijn. Vaak is er dan geen buikpijn meer en doet de spijsvertering veel beter z’n werk. Dit geeft inzicht dat je mogelijk anders moet gaan eten om je darmflora gezonder te maken. Een gezonde darmflora is goed in balans en bevat ook voldoende enzymen. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door vooral meer groenten te eten. Groenten bevatten ook zeer goede vezels voor je darmflora die onmisbaar zijn in dit proces. Wil je hier meer van weten, dan is het boek: Vol energie met vezels, een aanrader.

6 Warmtekussen (of kruik)

Soms heb je zo’n buikpijn dat je ook echt geen zin hebt om nog wat te eten. Dan kun je eigenlijk niets anders doen dan het accepteren en er aan over geven. Pak je rust, verzet je niet meer tegen de buikpijn en houd een warmtekussen of kruik tegen je buik als verzachting. Het fijnste is dat je dan in slaap valt en dat je buik dan vanzelf tot rust komt.

(Video) Zelfgemaakte middelen tegen maagontsteking

Heb je vaker last van een pijnlijke buik, maar ook regelmatig spierpijnen, rugpijn, of het gewoon snel koud, dan is zo’n warmtekussen echt heerlijk om in huis te hebben.

Enkele suggesties:

7 Wandelen

Zeker als de buikpijn door verstopping of spanningen wordt veroorzaakt, is het heel goed om in beweging te komen. Ga dan juist met buikpijn een stukje buiten wandelen. Dit ontspant je hele lichaam en dat zal je buik ook goed doen. Als je echt krampen hebt en het gevoel hebt dat je elk moment naar het toilet moet rennen, is dat natuurlijk minder handig. Eventueel kun je dan wel in huis wat gaan wandelen en rommelen om de stoelgang op gang te brengen.

8 Kamillethee

Kamille kan verlichting brengen bij buikpijn, maar ook bij misselijkheid en braken. Kamille bevat bisabolol, dat heeft ontstekingsremmende eigenschappen en het zorgt ervoor dat de spierwand van het spijsverteringskanaal ontspant. Zeker mensen die last hebben van het prikkelbare darmsyndroom hebben er baat bij om regelmatig een kopje kamillethee te drinken.

9 Vijgen

Vijgen helpen bij buikpijn door verstopping. Gaat de stoelgang moeilijk? Eet dan eens wat vaker vijgen. Dat geldt zeker ook voor gedroogde vijgen. Dat vijgen sowieso heel gezond zijn, kun je lezen in dit artikel over vijgen op onze site. Heb je juist last van diarree? Laat dan de vijgen even staan, wat dat verergert het alleen maar.

10 BRAT-voeding bij buikpijn

Wil je toch wat eten ondanks de buikpijn? Dan werd BRAT-voeding vaak aangeraden: Banaan, Rijst, Appelmoes en/of Toast (geroosterd brood). Omdat het heel licht verteerbaar is en mild voor de darmen, kan het zijn dat het fijn is om te eten. Niet iedere arts zal dit meer aanraden, maar wij denken dat het nog steeds een prima oplossing is als je maag erg van slag is. Juist ook bij kinderen met buikpijn die toch iets willen of moeten eten, kan dit een goede keuze zijn. Kant-en-klare appelmoes heb je ook zonder toegevoegde suikers, of je kunt het natuurlijk zelf maken.

Misschien vind je dit ook interessant:

 • Kramp en een opgezette buik door zuivelproducten
 • Tips tegen brandend maagzuur
 • Regelmatig buikpijn, geen oorzaak gevonden? Misschien is dit…
(Video) Last van buikpijn? Dit is de oplossing! | Handig

The following two tabs change content below.

 • Biografie
 • Laatste Berichten

Jenny

Samen met Vanessa ben ik de eigenaar van deze website Goed eten Gezond leven. Zelf worstelde ik een tijd met mijn gezondheid en gewicht en ik was op zoek naar meer informatie. Eigenlijk is deze website begonnen als een grote zoektocht naar wat goed voor mij zou kunnen zijn. Hoe zou ik mezelf gezonder en fitter kunnen voelen? Ik ben heel veel gaan lezen hierover. Vanessa wist al heel veel van voeding en vertelde mij daar vaak over. Leuk om te delen vonden wij, daarom zijn wij deze blog begonnen. Deze website is onze passie. Alle info is aanvullend, dus niet ter vervanging van de reguliere geneeskunde!

(Video) 10 Foods That Help With Digestion

10 Tips en Natuurlijke Middelen tegen Buikpijn (6)

Laatste berichten van Jenny (toon alles)

(Video) Diarree - Oorzaken en wat je er tegen kunt doen
 • Kun je jonger worden? Boekreview over de wetenschap van verjonging! - 7 oktober 2022
 • Hoe kun je je conditie snel verbeteren? - 29 september 2022
 • Onze ervaring met de vegan maaltijdbox van Plant B - 27 september 2022

FAQs

Wat helpt tegen buikpijn natuurlijk? ›

Geneesmiddel Iberogast wetenschappelijk bewezen. Iberogast® werkt effectief en is wetenschappelijk bewezen bij een combinatie van maag- en darmklachten zoals krampen, misselijkheid en maagpijn. Ook kan het helpen een vol gevoel te verminderen. Het is daarmee een effectief middel tegen buikpijn gerelateerde klachten.

Welke kruiden helpen tegen buikpijn? ›

Kamille en Iberogast

Tegenwoordig wordt kamille gebruikt in het kruidengeneesmiddel Iberogast. In combinatie met 8 andere kruiden helpt kamille tegen maag- en darmklachten; zoals maag- en darmkrampen, maagpijn, een vol gevoel, misselijkheid en maagzuur.

Welke thee is goed voor buikpijn? ›

Thee bij buikpijn
 • Gemberthee. Thee gezet van verse gember is een wondermiddel tegen buikpijn en misselijkheid. ...
 • Muntthee. Verse muntthee is goed voor de spijsvertering en de darmen en helpt tegen misselijkheid. ...
 • Basilicum thee. ...
 • Kamille thee. ...
 • Witte, groene, gele, zwarte, oolong en post gefermenteerde thee. ...
 • Rooibosthee.

Videos

1. STOP OVERTHINKING? 3 Steps to Get Rid of Thought Spiral NOW
(Souls of Success)
2. 5 tips tegen menstruatiepijn
(Najat Haddouch)
3. 3 natuurlijke middeltjes tegen keelpijn
(NEWS 247)
4. Natuurlijke middelen om winderigheid te voorkomen
(Mijn Leven)
5. 5 Tips tegen Brandend Maagzuur
(Karlijn Hoebe)
6. LAST VAN VERSTOPPING OF CONSTIPATIE? LOS HET DIRECT OP MET DEZE HUIS EN TUIN WONDER MINERAAL!!!
(VeganLounge)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Horacio Brakus JD

Last Updated: 03/06/2023

Views: 5846

Rating: 4 / 5 (71 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Horacio Brakus JD

Birthday: 1999-08-21

Address: Apt. 524 43384 Minnie Prairie, South Edda, MA 62804

Phone: +5931039998219

Job: Sales Strategist

Hobby: Sculling, Kitesurfing, Orienteering, Painting, Computer programming, Creative writing, Scuba diving

Introduction: My name is Horacio Brakus JD, I am a lively, splendid, jolly, vivacious, vast, cheerful, agreeable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.